Photoshoot Trip to Rome, Italy

Setelah berhempas pulas dgn projek "Bridesmaid Collection", sekali lagi Qaysaa Hijabs membawakan fenomena utk korg. Kenapa fenomena? Jeng..jeng..jeng...hehehe. Sbb tahun 2017 ni photoshoot raya kita buat kt Rome, Italy!! Aduh best nya lah pergi Rome kak, memang impian saya nak pergi Rome tu" - kata model kami @syifamelvin masa 1st wife aku bgtau psl trip ni kat Syifa. Memang excited la cerita dia. Tapi excited je takde guna kalau kita tak prepare dengan betol. Pasal photoshoot ni je dari bulan Oct 2016 lagi aku dan kak sa'a korg dah discuss dgn tokey ARCO.my dan CALACARA utk pergi sesama. Yelah, tahun 2017 ni kan org kata tahun utk JV (Joint Venture). So aku pikir kalau pergi cara mcmni dapat la at least "tong-tong" kat bab accommodation dan foods kat sana nnt. Flight tix dgn model masing2 pnya expenses la kan. Apa preparation utk trip2 mcm ni weh? Bnyk bnde kena consider, kang tak pasal kena maki dgn model dan photographer sbb tak manage btol2. Antara bnde2 yg aku consider ialah:-
  1. Weather condition - kang kalau pergi time salji macam mana pula nak photoshoot dlm salji kan? Alhamdulillah kami pick date pergi tu penghujung winter, masih sejuk2 lagi suhu around 14 - 17 deg Celcius. Ketar jugak la pagi2 tu.
  2. Book Flight tix - angan2 kemain lagi, tapi kalau flight tix tak ada tak akan jadi jugak bro. So bnde ni awal2 lagi kne book. Pemilihan date nak fly dan book flight tix perlu concurrent. So tix pn dpt murah (if kau book tix seminggu before fly mmg kena sembelih la dgn airlines company), dan date tu munasabah utk semua org, sbb ada model yg ada daily work (perlu apply cuti kt majikan).
  3. Final participants - cnfirm kan nama manusia2 yang confirm pergi utk trip ni. Tidak la nanti asyik nak tukar nama org je. Ada denda ya dari airlines company if nak tukar nama passenger. So makesure confirm kan siap yg btol2 pergi. Dlm kes kami ni, aku dgn kak sa'a korg mmg tak dpt pergi sbb confinement mode.
  4. Accommodation & transportation - Dah sampai Rome nnt, nak tido mana? Nak kesana sini nak naik apa?? Di sebabkan trip ni consider "Big scale" jugak la utk aku handle sorg (bawak 10pax manusia beb), bab accommodation dan transportation aku mintak Hakim (husband tokey ARCO.my) utk coordinate. Book apartment from AirBnB dan transportation by public transport dan juga Uber sahaja. Alhamdulillah, berjalan lancar. Mostly jarak apartment dan spot utk photoshoot are walking distance saja. Easy!
  5. Foods & beverages - Makan weh, kau bawak anak org, bapak org kang tak makan dorg kat sana kesian la pulak balik Malaysia hilang 10kg amacam? Bab ni kami "tong-tong" duit kat Malaysia dan shopping kt Giant. Bawak je any canned foods, instant noodle, Brahims, 3 in 1 drinks will be helpful. Kteorg bwk bnyk (3 beg luggage utk foods saja), last day kt Rome tu ada surplus kteorg agihkan pada "homeless" di street of Rome.
  6. Meeting - Finally, lps semua ni korg dan planned kan. Bnde ni perlu la di highlight pada semua yg akan join trip ini. Call for a meeting "coordination meeting" la konon. Masa meeting ni, perlu la bgtau pada participants apartment kt mana, pergi berapa lama, weather mcm mana, senang ckp anything yg dorg kena expect la. So dorg blh prepare physically and mentally!
So nak di pendek kan cerita, tup tup 1st April 2017 team Qaysaa Hijabs, ARCO.my dan CALACARA berlepas ke ROME, Italy. [caption id="attachment_4319" align="alignnone" width="800"] Group photo sebelum check-in luggage kat counter[/caption] Trip ni aku dgn wife tak pergi, sebab kak sa'a baru lps bersalin anak kedua kami (masih dlm confinement mode). Sedih juga la tak dpt pergi tapi apa ada hal. Rome je kot (nak sedapkan hati. huhuhu). Ok trip ni berdurasi 9 hari (1st - 9th April 2017). Dah macam nak pegi buat umrah dah kata bapak aku. Tapi sebenarnya utk btol2 photoshoot ialah 7 hari saja, aku saja biarkn ada buffer 2 hari tu sebagai contingency plan (jika cuaca tak mengizinkan ke, atau nak re-shoot baju ke) nampak tak betapa kena consider bnde2 macam ni. Yes sebabnya kalau hujan ke, taufan ke, tak kan kau nak keluar photoshoot jugak kan? Bahaya der, nyawa anak org, laki org, bini org. So ingat "Contingency Plan" wajib ada. Btw ni aku share sikit gambar2 dorg kat sana. [caption id="attachment_4321" align="alignnone" width="800"] One of the famous monument - Altare della Patria[/caption] [caption id="attachment_4330" align="alignnone" width="800"] Dlm apartment tgh tgu hujan reda, helok semua antisocial. tsk3[/caption] [caption id="attachment_4336" align="alignnone" width="800"] During spot searching. Syifa tgh sibuk update ig la tu[/caption] [caption id="attachment_4340" align="alignnone" width="800"] Selfie dgn UBER drive otw dari apartment ke Vatican City[/caption] [caption id="attachment_4334" align="alignnone" width="600"] Photoshoot time. Muke serious masing sbb bos ARCO sedang perhati tu[/caption] Photoshoot kat tmpt bersejarah mcm Rome ni bukan main suka2 saja, ada tempat yg kena main lari2 dengan security dan polis dorg. Sebab dorg demand approval bertulis utk buat photoshoot. Contohnya di area dalam Vatican City. Tapi nasib baik la photographer dan model kami jenis hati kering masing2. So selamber jelh posing dan amik gambar sekeping dua before kena halau. Hiks! Weather dan lighting mmg cun, langit biru tak macam langit kt Malaysia (penuh dgn awan). Klik je shutter mmg gambar dah cun, even gambar kt street or lorong2 tepi jalan saja. Cumaaaaa...hahaha. Cuba teka apa yg tak bestnya photoshoot kat Rome ni? [caption id="attachment_4333" align="alignnone" width="800"] Night time in ROME[/caption] [caption id="attachment_4337" align="alignnone" width="800"] Tu dia Colosseum. Mercu tanda ROME[/caption] [caption id="attachment_4338" align="alignnone" width="800"] Orang kuat yang menjayakan trip ini. Model dan photographer[/caption] Best sebenarnya coordinate utk trip mcm ni, bnyk bnde belajar ada juga "lesson learnt". Yelh 1st time la katakan. Bukan main2 punya kordinasi, silap2 kalau tak btol2 blh mengamok model kat sana. ALHAMDULILLAH, average for this trip good feedback from model dan team photographer dan semua yg participated. In sha Allah ada rezeki kita buat kt negara lain utk next year! Nak tau detail itinerary dan apa plan yg aku pakai? meh belanje teh tarik nnt aku cerita. P/s: kalau bawak sambal masuk flight makesure ada ruang udara utk dia expand. Kalau tak, jadi mcm gambar bawah ni. [caption id="attachment_4339" align="alignnone" width="800"] Sambal meletup dlm luggage. Nasib baik bukan luggage pakaian. hihi[/caption] -Kepala Qaysaa Hijabs-

Leave a comment